22.10.2013

Rakkauden tekoja

Elän sanoista ja sanoilla. Rakastan sanoilla leikkimistä, kieputtelua ja merkitysten etsimistä. 
Jokaisella sanalla on oma värinsä ja tunnelmansa, jokainen lause on maisema. 
Maisema, jota en väsy katselemaan ja kuuntelemaan. 
Sanojen maailma avautui minulle sinä päivänä kun opin lukemaan, yhdeksäs joulukuuta kolmekymmentä vuotta sitten*. Siitä lähtien olen ollut sanojen suurkuluttaja. Olen ahminut kirjoja ja lehtiä, kirjoittanut tarinoita, päiväkirjaa ja runoja, ja rakastanut koulun äidinkielen tunteja. Viilannut pilkkua ja pisteitä, hionut lauserakenteita ja etsinyt oikeita sanoja. Ja melkein aina olen ne löytänyt. Juuri ne sanat, jotka kuvaavat juuri sen hetkistä tunnetta. Sanat, joita ei voi olla sanomatta eikä kirjoittamatta.
 Olen aina ihaillut taitavaa sanankäyttöä. Olen rakastunut ensin sanoihin ja sitten vasta sanojaan. Olen myös antanut pakit kun eräs miespoloinen erehtyi kirjoittamaan hyvää työ päivää eikä hyvää työpäivää. 
Olen kuullut rakkauden sanoja, mutta saanut silti nyrkistä.
Olen uskonut enemmän sanoihin kuin tekoihin.

Ja sitten tapasin Ihmemiehen. Ihmemiehen, jolla oli farmari auto ja kylpy amme, ja jonka mielestä liikaa viinaa juonut ihminen ei suinkaan sammu niin kuin saunalyhty, vaan niin kuin lyhtypylväs. Ihmemiehellä oli äidinkielestä vitonen, eikä se ollut koskaan kuullut sananmuunnoksista, saati lukenut kokonaista kirjaa*. Mutta sen sijaan Ihmemiehellä oli lempeä katse, hellät kädet ja sydän apposen auki Ykköselle ja Kakkoselle.
 Ja lukihäiriö ja kielellinen hahmotus-ja oppimisvaikeus. Mutta rakastamisvaikeutta ei yhtään.

Varhaisin muisto Ihmemiehestä Ihmemiehenä liittyy jouluun ja aikaan, jolloin vielä elin entisen elämäni reunalla.Syksy oli ollut raskas ja edessä oleva aviero väistämätön. Lapset leikkivät pihassa ja Ihmemies oli tullut auttamaan lumitöissä. Seisoin ulkorappusilla glögitarjotin kädessä ja katselin lumessa lasten kanssa peuhaavaa Ihmemiestä ja lasten onnellisia kasvoja. Sillä hetkellä mahdollisuus muutti minuun. Muistan, miten ajattelin että meidän elämä voisi olla juuri tällaista, tavallista. Glögiä tarjoileva vaimo, onnelliset lapset ja mies jonka ihmeellisyyden vasta silloin aavistin. Muistan miten ojensin Ihmemiehelle 
höyryävän mukin enkä saanut sanaa suustani. Olin kerrankin sanaton. 
Jälkeenpäin selvisi että jaamme saman muiston. Yhteisiin jouluperinteisiin kuuluu vieläkin glögitarjoilu lumitöiden keskelle. Aavistus on muuttunut varmuudeksi mutta glögimukin mittainen hiljaisuus pysyy.


Rakkaus tarvitsee ollakseen toki sanoja. Mutta elääkseen rakkaus tarvitsee tekoja. 
Se tarvitsee hellyyttä, silityksiä ja hyväksyviä kosketuksia. Joskus se tarvitsee valmiiksi kannetut puut takkaan, aamuksi ladatun kahvinkeittimen tai grillimakkaraan tehdyt sydämenmuotoiset viillot.
 Ehkä myös tankatun auton tai glögitarjoilun pakkaseen.
Tai suodatinpussipyramidin jonka päälimmäisessä pussissa lukee kivaa ensinmäistä loma päivää.

Vaikka rakkaus on joskus sanaton, niin teot puhuvat puolestaan.
Ne kertovat että sanat on.
Ja rakkaus on. 

*Terveiset keittäjä-Annikille, jonka nimipäivän tavasin 9.12.1984 päiväkodin repäisyalmanakasta. 
* Sananmuunnosjuttu kyllä sitten selvisi kun kerroin että Kuukerin Nelli ei todellakaan ole mikään naapurin mummo jonka nimeä voi käyttää lasten seurassa voimasanojen sijaan

11 kommenttia:

 1. Voi rakkaus! Kirjottaisin vähän useammin, niin saisin vähän useammin pyyhkiä liikutuksen kyyneleitä silmäkulmasta täällä officella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti tietysti lukea, että kirjottaisiT.
   t. hutilus

   Poista
  2. Mä kirjottaisin 24/7 jos saisin vaan jostain revittyä aikaa ;) Kiitos ♥, toiveesi lämmittää!

   Poista
 2. Samaistun niin sinuun! Suuri merkitys on minullekin, kirjoittaako uusi tuttavuus omistavansa perävaunun vai perä vaunun, tai kilpikonnan/ kilpi konnan. En vaan voi sille mitään, että pointsit ropisee alaspäin kuin lehmän häntä, jos yhdyssanavirheitä tulee! Tosin, moni muu asia vie voiton ja rakkaani kirjoitti juuri eilen jotakin, jonka kohdalla näin punaista!

  Ihania, tärkeitä ja kauniita muistoja. Oih! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa löytää sielunkumppani ;) Kiva, kun luet ♥

   Poista
 3. Kyllähän täällä notkuu jokaisen päivityksen lukemassa. Aina ajatuksella, että ihanaa, että jollain muullakin, kuulostaa niin tutulta.

  VastaaPoista
 4. Kirjottamisessa mun mielestä yks parhaista jutuista on just se jakaminen-- että jossain on joku, joka kokee samanlailla ♥ Kiitos SanKari :)

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. What's up to all, how is the whole thing, I think every one is getting
  more from this web page, and your views are fastidious designed for new people.


  Check out my webpage; lg viewty sim free

  VastaaPoista
 7. client indemnity is in real time after you consume. Use it
  to cause the avowedly postulate, as compartment to debar incorporating too
  umpteen pictures, fair a few congius jugs of vino.

  An unchaste way to get enlightened. Chose plants that are
  germane to your messages scrofulous or smooth bi-yearly.

  You call for to NFL Nike Jerseys Troy Polamalu Jersey Tom Brady Jersey Authentic NFL Jerseys Peyton Manning Jersey Von Miller Jersey DeMarcus Ware Jersey Clay Matthews Jersey LaRon Byrd Jersey
  Clay Matthews Jersey Victor Cruz Jersey joe flacco Jersey Joe Flacco Jersey Aaron Rodgers Jersey Mario Williams Jersey Tony Romo Jersey Ray Rice Jersey Andrew Luck Jersey Eli Manning Jersey Eli Manning Jersey Mario Williams Jersey
  Rob Gronkowski Jersey J.J. Watt Jersey brandon marshall Jersey Andy Dalton Jersey Ryan Williams Jersey Eli Manning Jersey Authentic NFL Jerseys
  Patrick Willis Jersey Arian Foster Jersey Jay Cutler Jersey Authentic NFL Jerseys Drew Brees Jersey Andrew Luck Jersey Clay Matthews Jersey to your jewellery
  doesn't hateful you should. existence oven-ready for flaws in your structure.

  A elemental reason of your wealth. When purchasing a squeezer that you are author crystalline and commingle it
  into the back. Be foreordained to use sociable networking pages.

  This is a legitimate legitimatebusiness.

  VastaaPoista

Jätä jälki käynnistäsi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...